3.8 C
Brussel
donderdag, 20 januari 2022
Home Strategie België weer bij meest innoverende landen in Europa

België weer bij meest innoverende landen in Europa

België behoorde vorig jaar op het gebied van innovatie opnieuw tot de koplopers in de EU. Dat blijkt uit onderzoek van de Europese Commissie.

Bij het onderzoek wordt naar onder meer investeringen in nieuwe technologie, publiek-private samenwerking, kwaliteit van onderzoek en werkgelegenheid bij innovatieve bedrijven gekeken.

Binnen de kopgroep van zes landen, die minstens 20 procent boven het Europees gemiddelde scoren, bezet Nederland de vierde plaats. Alleen Zweden, Denemarken en Finland doen het beter.

De overige twee koplopers zijn het Verenigd Koninkrijk en Luxemburg. Nederland laat van al die landen wel de sterkste verbetering ten opzichte van 2016 zien.

Octrooiaanvragen

België heeft zich vorig jaar volgens de Europese Commissie vooral verbeterd op het gebied van financiering en de beschikbaarheid van risicokapitaal. Ook de kwaliteit van wetenschappelijke publicaties is bovengemiddeld, net als bijvoorbeeld het aantal octrooiaanvragen en de Nederlandse netwerken voor vaste en mobiele communicatie.

“Innovatieve producten en diensten zijn de basis voor onze sterke internationale concurrentiepositie”, aldus staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken en Klimaat). Toch valt volgens haar nog genoeg winst te behalen, met name bij het gebruik van nieuwe technologie in het midden- en kleinbedrijf.

Wereldtop

De EU als geheel is geen wereldtop waar het op innovatie aankomt. Zuid-Korea scoort het allerhoogst, en ook Canada, Australië, Japan en de Verenigde Staten doen het beter.

Omdat in China het innovatieklimaat in sneltreinvaart verbetert, is ook dat een land om in de gaten te houden. Wel benadrukt Brussel dat de EU nog altijd een aanzienlijke voorsprong verdedigt ten opzichte van bijvoorbeeld Brazilië en India.

Basis

”Deze toppositie bewijst dat het Nederlandse innovatiebeleid werkt”, stellen de werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland in een reactie. Wel vinden zij dat de basis die is gelegd, in stand moet blijven.

”Juist innovatie is gebaat bij continuïteit van beleid en dat laatste lijkt helaas niet langer vanzelfsprekend.” Ook Evofenedex, dat de belangen van handelsbedrijven behartigt, waarschuwt dat het kabinet nu niet achterover mag leunen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Populaire berichten

België weer bij meest innoverende landen in Europa

België behoorde vorig jaar op het gebied van innovatie opnieuw tot de koplopers in de EU. Dat blijkt uit onderzoek ...

De basis voor succesvol innoveren: welke skills, tools & mindset heb je nodig?

Elke ambitieuze manager of directeur droomt ervan om de nieuwe Amazon of Tesla te worden. Dat vraagt om disruptieve vernieuwing. Tegelijkertijd moet ‘de winkel’...

Deze 4 marketingtechnologieën gaan de toekomst voorgoed veranderen

Nieuwe technologie als marketing automation is al behoorlijk volwassen geworden. Maar hoe zit het met die andere nieuwe marketingtechnologieën die de toekomst kunnen veranderen?...

Minder bedrijven gebruiken innovatieregeling

Nederlandse ondernemers behaalden vorig jaar een voordeel van 1,2 miljard euro uit de innovatie- en onderzoeksregeling Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk (WBSO). Dit meldt het...